Profit Vojvođanskog IKT klastera 44 miliona evra

Svi znaju za maline, a malo ko zna da IT firme iz Vojvodine imaju veći profit od svih malinara u Srbiji. Vojvodina je sa 18 odsto učešća u ukupnom izvozu sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiji prošle godine povećala svoj udeo na 38 odsto. IT sektor u Srbiji je potencijal koji može značajno doprineti napretku ukupne ekonomije, jer je ulaganje u taj sektor "siguran uspeh. Država bi podsticajnim merama morala da pomogne IT sektoru u Srbiji. Rumunija je, na primer, ukinula poreze i doprinose na svako novo zapošljavanje u IT sektoru, što je od izuzetnog značaja za razvoj IT sektora i bolje je od svakog kredita. Država i univerziteti u Srbiji treba da omoguće školovanje za veći broj programera, jer u Srbiji trenutno nema stručnjaka IT sektora "koji nema obezbeđen posao i dobru platu". Vojvođanski IKT klaster počeo je da radi sa 17 kompanija i uz podršku tri instituta, a danas broji 28 firmi i podržava ga šest instituta, dok je 1.500 zaposlenih u tim firmama prošle godine ostvarilo profit od 44 miliona evra.

Profit Vojvođanskog IKT klastera 44 miliona evra"Svi znaju za maline, a malo ko zna da IT firme iz Vojvodine imaju veći profit od svih malinara u Srbiji", izjavio je danas u Novom Sadu direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

Vojvodina je sa 18 odsto učešća u ukupnom izvozu sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiji prošle godine povećala svoj udeo na 38 odsto, rekao je Šolaja.

Šolaja je na otvaranju međunarodne konferencije DANUB.IT rekao da je IT sektor u Srbiji potencijal koji može značajno doprineti napretku ukupne ekonomije, jer je ulaganje u taj sektor "siguran uspeh".

"Država bi podsticajnim merama morala da pomogne IT sektoru u Srbiji. Rumunija je, na primer, ukinula poreze i doprinose na svako novo zapošljavanje u IT sektoru, što je od izuzetnog značaja za razvoj IT sektora i bolje je od svakog kredita", ocenio je Šolaja.

On je pozvao državu i univerzitete u Srbiji da omoguće školovanje za veći broj programera, jer u Srbiji trenutno nema stručnjaka IT sektora "koji nema obezbeđen posao i dobru platu".

Šolaja je rekao da je cilj dvodnevne konferencije da se stranim investitorima i predstavnicima IT kompanija predstave potencijali i kapaciteti kojima raspolaže IT sektor u Srbiji, odnosno Vojvodini.

Uz podsećanje da je Vojvođanski IKT klaster počeo da radi sa 17 kompanija i uz podršku tri instituta, a da danas broji 28 firmi i podržava ga šest instituta, Šolaja je rekao da je 1.500 zaposlenih u tim firmama prošle godine ostvarilo profit od 44 miliona evra.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković rekao je da IT sektor u Srbiji ima velike mogućnosti za međunarodnu saradnju kroz Dunavsku strategiju, jer je jedan od stubova te strategije i saradnja univerziteta.

Dvodnevni skup u Novom Sadu organizuje Vojvođanski IKT klaster, u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom, Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Erste bankom.

Konferencija je okupila međunarodne stručnjake za IT i predstavnike oko 50 stranih i domaćih preduzeća iz tog sektora, koji će biti u prilici da direktno razgovaraju sa potencijalnim stranim partnerima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik